Počet položek: 0 0,- Kč

Letecká doprava je známá svými přísnými předpisy a nařízeními nejen ohledně cestujících, ale také jejich zavazadel.

Letecká doprava je známá svými přísnými předpisy a nařízeními nejen ohledně cestujících, ale také jejich zavazadel. Kromě regulace rozměrů a hmotnosti těch, která přijdou do zavazadlového prostoru, platí regulace také pro zavazadla palubní. Tedy ta, která máte při letu u sebe v kabině, nejčastěji umístěná v přihrádce nad vaší hlavou. S větším zavazadlem než rozměry povolují, vás ve většině případů vůbec do letadla nepustí, nebo budete muset platit příplatek. Proto se nyní podívejme na obecně platné rozměry palubních zavazadel.

Většina společností umožňuje každému pasažérovi vzít si na palubu jedno příruční zavazadlo s rozměry 23x36x56 cm (ovšem konkrétní rozměry se mohou lišit a proto se vždy řádně informujte na stránkách příslušné letecké společnosti). To může být případně nahrazeno brašnou na notebook s příslušenstvím, u žen také příruční taškou, nejčastěji kabelkou. Pozor si dejte na nízkonákladové aerolinky. Ty jsou známé tím, že šetří, kde se jen dá. Proto se může stát, že u některých společností si musíte za palubní zavazadlo připlatit ve všech případech, protože zkrátka není zahrnuto v ceně letenky.

Velký pozor si dejte také na hmotnost zavazadla. U nízkonákladových aerolinek se můžete setkat i s omezením na pouhých 5 kg na jedno zavazadlo. Ve většině případů však může palubní zavazadlo vážit 8-10 kg, výjimečně u některých větších přepravců i víc.

Pamatujte také na obsah vašeho příručního zavazadla. Vzhledem k bezpečnostním předpisům se v něm nesmějí nacházet nebezpečné předměty použitelné jako zbraň - nože, nůžky, pilníky a podobné věci. Úplné seznamy najdete vždy na stránkách každého letiště i aerolinky. Není radno takové předměty při odbavení mít u sebe, bezpečnostní kontrola vám totiž takové předměty nemilosrdně zabaví.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací