Počet položek: 0 0,- Kč

Co dělat při ztrátě/poškození zavazadla na letišti

Také vás může potkat velká nepříjemnost v podobě ztraceného zavazadla na letišti.

Také vás může potkat velká nepříjemnost v podobě ztraceného zavazadla na letišti. Přestože letiště podléhají přísným pravidlům a nemělo by k takovým událostem docházet, jistě víte, že i sebelepší mechanismus jednou selže. I vám se tedy může stát, že dorazíte na letiště a vaše zavazadlo nikde. V takovém případě je potřeba zachovat klid. Jste-li v místě s cestovní kanceláří, obraťte se na jejího delegáta. Ten vám s řešením situace pomůže a je pro tyto případy školen, ví nejlépe, co má dělat.

Pokud jste ale v destinaci sami a nemáte se na koho jiného obrátit, kdo by vám s vyřizováním pomohl, musíte si pomoct sami. Vyhledejte tedy na letišti přepážku pro reklamaci zavazadel. Zde vám po předložení zavazadlového lístku bude vydán protokol o ztrátě. V naprosté většině případů se zavazadlo najde a zaměstnanci letiště se vám ozvou sami. Pokud ale ne, zavolejte si tam vy sami znovu.

V případě, že zavazadlo nalezeno není, máte právo na náhradu. Veškeré nezbytné hygienické potřeby si nakupte na místě a schovejte si účtenky, aerolinky vám je následně proplatí. Nahrazen vám bude i celý obsah ztraceného zavazadla. Na uplatnění tohoto nároku máte až dva roky od vydání protokolu o ztrátě zavazadla.

Také v případě, kdy dojde pouze k poškození zavazadla, máte právo na náhradu škody, pokud prokážete, že k poškození nedošlo již existující vadou nebo špatným zabalením. Navíc musíte reklamaci uskutečnit přímo na letišti bezprostředně po převzetí vašeho zavazadla, jinak už vám nebude moct být vyhověno. Důležité také je, že za odlomená kolečka, madla nebo prasklou skořepinu jako takový odpovídá dopravce, tuto vadu tedy nelze dle zákonných paragrafů zpětně reklamovat u výrobce. Bohužel, jde o častý jev, který se stává na letištích doslova každý den.

Samozřejmě, v dnešní době už existuje také možnost si zavazadlo pojistit. To není špatné, některé pojišťovny toto nabízí i v rámci cestovního pojištění. Nabídky jednotlivých pojišťoven se ale dost liší, vždy tedy pořádně prozkoumejte, co daná pojišťovna nabízí a za co vám ještě náhradu vyplatí, a na co už se pojistné krytí nevztahuje.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací