Počet položek: 0 0,- Kč

Co si smíte vzít na palubu letadla?

V letadlech platí přísná pravidla, některé věci si sem vzít nemůžete, existuje však i několik těch, které jsou přímo nezbytné pro pohodlí během letu a rozhodně tedy na palubu patří.

V letadlech platí přísná pravidla, některé věci si sem vzít nemůžete, existuje však i několik těch, které jsou přímo nezbytné pro pohodlí během letu a rozhodně tedy na palubu patří. Jak se tedy připravit, pokud jste ještě neseděli v letadle?

Velký kufr plný oblečení a dalších věcí budete mít poblíž, patří ale do zavazadlového prostoru. Naopak menší příruční kufřík je naopak potřeba. Dobře si ale ověřte, jaká má letecká společnost pravidla, abyste neplatili zbytečné výdaje navíc. Většina z nich má totiž pro příruční zavazadla určité limity.

Do letadla rozhodně nepatří zbraně jakéhokoliv druhu, výbušné nebo jedovaté látky a tak podobně. Nesmíte si s sebou vzít cokoliv, co by mohlo ohrozit bezpečnost posádky, cestujících nebo i Vás osobně. Výjimky jsou ale v tomto směru vlastně hned dvě – jedná se o zapalovač (ten ale můžete mít pouze jeden a patří do příručního zavazadla, zapalovač současně nesmí být benzínový) a deštník (zde jsou limitem jeho rozměry, musí být malý). Holicí potřeby nebo třeba nůžky patří do zavazadla, délka ostří nesmí přesáhnout hranici šesti centimetrů.

Jak je to s tekutinami? Zde je trochu problém, protože některé druhy bomb jsou namíchány z tekutin. Stanovy EU a některých dalších evropských zemí hovoří jasně, v příručním zavazadle smíte mít maximálně litr tekutin. Ale pozor! Od každého druhu tekutiny je možné mít maximálně 100 mililitrů, litr je hranice celkového množství, které budete přepravovat. Nutností je také průhledný a uzavíratelný sáček, ve kterém budou nádobky s tekutinou umístěny. U jídla jsou pak limity podstatně méně přísné, takže svačina pronesená na palubu letadla nebude žádné faux-pas.

Elektronika také není problémem, ať už se jedná o fotoaparát nebo notebook. Nesmíte mít ale zapnutý přijímač Wi-Fi a nejlepší bude, když větší elektronická zařízení budou po celou dobu letu vypnutá.

Máte zdravotní omezení? V takovém případě je tu letištní asistenční služba, je však důležité dohodnout se s letištěm předem. Pokud se týče přepravy zvířat, ta je v dnešní době takřka bezproblémová. Někdy však letecká společnost bude chtít veterinární zprávu, počítejte také s poplatkem za přepravu Vašeho čtyřnohého přítele.

A jak je to s dětmi? Dětská výživa samozřejmě na palubě letadla být může, nicméně jen v rozumné míře (a počítá se do celkového povoleného objemu tekutin). Pokud máte obecně pití více, dejte je do odbavovaných zavazadel, ta v tomto směru nejsou tolik přísně kontrolována. Co třeba kočárek? Podmínky cestovních kanceláří se mohou lišit, děti mají běžně k dispozici řadu slev, zejména ty úplně nejmenší. Kočárek se počítá jako dětské zavazadlo, tudíž je možné jej bezproblémově odbavit a uložit do zavazadlového prostoru.