Počet položek: 0 0,- Kč

Reklamujeme zavazadlo poškozené autobusovým přepravcem

O možnosti reklamovat poškozené zavazadlo v letecké přepravě víme asi všichni. Ale ne vždy cestujeme jen letadlem, některé cesty absolvujeme také autobusem.

O možnosti reklamovat poškozené zavazadlo v letecké přepravě víme asi všichni. Ale ne vždy cestujeme jen letadlem, některé cesty absolvujeme také autobusem, a i v tomto případě platí, že za zavazadla umístěné v zavazadlovém prostoru plně zodpovídá přepravce. V případě, že se tedy vašemu kufru či tašce něco stane, máte nárok na reklamaci. Jakým způsobem jí uplatnit a jaké jsou podmínky?

První věc, kterou je nutné zmínit je fakt, že každý přepravce má jinak stanovené přepravní podmínky a při reklamaci a zjišťování nároku je nutné vycházet především z nich. U valné většiny přepravců ale platí, že smíte přepravovat zavazadlo o maximálních rozměrech 30x60x100 cm, přičemž jeho hmotnost musí být menší než 30 kg. Samozřejmě, zavazadlo vám při nástupu nikdo vážit nebude, přesto se ale do těchto rozměrů zkuste vejít, abyste nemuseli platit příplatek.

V případě, že dojde k poškození, ihned o tom informujte řidiče. Ten zavazadlo prohlédne a vydá vám písemné vyjádření ohledně poškození, které bude sloužit jako doklad pro reklamaci. Pečlivě si však uschovejte také jízdenku, kterou po vás bude přepravce vyžadovat. Je nezbytně nutné reklamovat poškozené zavazadlo ihned po jeho převzetí, jinak váš nárok na reklamaci zaniká. Ze zákona musíte následnou reklamaci u přepravce uplatnit do 10 dnů od proběhnutí cesty. Přepravce také nezodpovídá za případy, kdy je v zavazadle převážen předmět či předměty takového charakteru, který může zavazadlo při přepravě svévolně poškodit. Pozor si tedy dejte na nože a další ostré předměty, které by mohly zavazadlo při jízdě poškodit.

Ten vám zajistí bezplatnou opravu vašeho zavazadla. V případě, že se již zavazadlo opravit nedá, máte nárok na proplacení koupě nového zavazadla, pokud předložíte účtenku a tzv. prohlášení o neopravitelnosti.

Pokud dojde při přepravě ke ztrátě, máte nárok na odškodnění, ovšem pouze 5000 za 1 ks zavazadla a celkově maximálně 10 000 Kč za všechna vaše zavazadla. Cennější věci tedy raději převážejte v zavazadle příručním, abyste se vyhnuli pozdějším nepříjemnostem.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací